2013. június 15., szombat

alom figyelő: 1.nap

Ma megszületett a dove-mandarin párosom rég várt alomja, s ezért friss fotókkal és megfigyelésekkel egy több részes/napos cikközönt hozok a megfigyelésükről, változásokról és fejleményekről!

Először is a hörcsögök vemhességi ideje 17-19 nap általában, a mama hörin csak az utolsó 3-4 napban lehet csak igazán felfedezni, hogy babázni fog. Akkor már szemmel jól láthatóan kikerekedik a pocakja.




1.nap a nagyvilágban
Q alom - Ízisz + Hercules

A kicsik csupaszon és magatehetetlenül jönnek világra. Általában 4-7 kölyök van az alomban (esetünkben 6), melyek közül van hogy az anya megesz egyet-egyet, hogy a többinek jusson elegendő tej a felneveléshez. Rózsaszín bőrükön átlátni, olyan kis vékony, szőr nélküli, miután a mami megszoptatta a kicsiket, még az tej is jól kivehetően látható. Ám mást még nem lehet látni. Talán ha jól megnézzük a kicsik szeme színeit ki lehet tippelgetni, hogy vörös vagy fekete, de ezen kívül más információra csak napok múltán tudunk választ adni.
A kicsik cincogó vékony hangon sírnak az anyjuk után, hogyha az magukra hagyja őket, van aki csak onnan tudja meg, hogy "hoppá megvannak a picik", hogy hallja a hangjukat.
Az anya eleinte folyton a kölykökön kotlik, csak enni jön elő, és esetleg visz be magával a pofazacskójában raktározni későbbre. A kölykökhöz nem szabad nyúlni, vagy inkább nem ajánlott, mert amint az anya megérzi a veszélyt, kölykeit megeszi, vagy a pofazacskójába rejti őket, ahol megfulladnak. Esetlegesen praktikus a több ház, búvóhely a terráriumban, hogy akár költözhessen a kis család, ha a mami azt látja a legbiztonságosabb dolognak.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése